Óriáskigyók

Nagy általánosságban

Védettség:néhány CITES 1-es fajon kivül a töbi 2.függelékébe tartozik.Az óriáskigyók nagyrésze éjszakai életmódú,és szoritással ölik meg zsákmányukat.A legjobban ismert alcsaládok a zömmel újvilági Boinae(boák,anakondák) és az Óvilágban elterjedt Pythoninae(pitonok).Nagy terráriumra van szükségük,ne használjunk olyan anygokat ami elzárhatja a belet.Az óriáskigyók gyorsan nőnek az első három vagy négy évben.A kigyók nagyon megszelidülhetnek,de mindig legyünk résen!!!Egy 2,5-3 méteres óriáskigyó a legtöbb felnőttnél erősebb.Ha tigrispitont tartunk egyből barátkozzunk egy nyúltenyésztővel is.Ezek a méretek amiket leirok a tartáshoz mind szép és jó,de higénia szempontjából sokan(köztük énis) a műanyag dobozos tartást praktizálom,minden nap lehet takaritani,vagy amikor úgy látjuk,érezzük hogy már itt az ideje,az atkákat is jobban meglehet előzni.Praktikus,de nem dobja fel úgy az egészet mint egy szépen berendezett terrárium.

Boa c.Constrictor

(Linné, 1758)

Elterjedési terület: Dél-Amerika északi részétől a kontinens közepéig. Míg keleten az Atlanti-Óceán partszakasza az elterjedési határ, nyugaton az Andok magas vonulatai választják el a törzsalakot a többi alfajtól.

Előfordulási országok: Kolumbia, Venezuela, Trinidad és Tobago, Guyana, Suriname, Francia Guyana, Ecuador, Brazília, Peru, Bolívia.

Az Amazonas-medence területén található Boa c. constrictorok a faj talán legnagyobb és egyben legszínpompásabb képviselői. Bár James Oliver könyvében egy több mint 5,5 méteres Trinidadról származó példányról számolt be, mint utólag kiderült egy rosszul azonosított nagy anakondáról (Eunectes murinus) volt szó.
Valójában a fogságban élő állatok jóval kisebbek, 2,2 m körüliek és még a 3 métert is csak ritkán haladják meg, igaz a fogságban tartott állatok mérete mindig kisebb vadon élő társaiknál.

Aberrált mintájú példányok gyakran előfodulnak, főleg a keleti populációkban. A háton található nyeregminták száma 15 és 21 közötti.
A felnőtt állatok idősödve gyakran elvesztik tetszetős világos színezetüket és sötét alapszínt vesznek fel.

A mai napig az egyik legvitatottabb kérdés a herpetológusok között, hogy a Boa c. melanogaster önálló alfaj-e vagy csupán egy sötét alakja a Boa c. constrictornak.

Az elterjedési terület északi és déli szélein közvetlenül határos a szomszédos alfajokkal, természetes határok hiányában pedig feltehetőleg “keveredik” is velük létrehozva átmeneti formákat.

Boa c. imperator(Daudin, 1803)Elterjedési terültet: Dél-Mexikótól, Közép-Amerikán át, Dél-Amerika északi részéig. A szárazföldi részeken kívül sok szigeten is előfordul. Előfordulási országok: Mexikó, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Kolumbia, Venezuela.

A Boa c. imperatorok a törzsalaknál kisebb termetű állatok, méretük- a kolumbiai boák kivételével -ritkán haladja meg a 2 métert.
A hátukon található nyeregminták száma a constrictor alfajnál magasabb, 22-30 közötti.
A venezuelai imperator és constrictor populációk természetes úton “kereszteződnek” egymással.


Fiatal hondurasi boa (Boa c. imperator)

Viselkedésük: rendszeres foglalkozással nagyon kezes boákat tudhatunk magunknak, persze nagyon aktívak, gyorsabbak mint például egy tigrispiton, báris saját állataimból indulok ki.Kicsit komolyabb kinézetük van mint egy királypitonnak, nagyon sok embert a szemük riaszt el.Alapjáraton nyugodt állatok,még ha nem is minden nap vannak kivéve.Persze ismerek olyanokat akik nem foglalkoznak eleget a saját állataikkal,értem azt hogy megvették hogy menő gyerekek legyenek, de azért kivenni nem veszi ki, így aztán ahogy szépen pár év elmúlik,kapunk egy olyan állatot ami nem díjazza ha kiveszik,és egy felnőtt állat ha megharap szerintem senkinek sem lesz kellemes,törődés hiányában elég agressziv állatokat tudunk kapni.Ráadásul ha az állat nincs hozzászokva a folyamatos nyösztetéshez, akkor felnőtt korában ez egy stressz lesz neki, és a kaját is hajlandóak visszautasitani!Ami az állat pusztulásához vezet.
(Minden állatnak van személyisége, ezért nem minden egyedre jellemző az amit én, vagy a nálam sokkal nagyobb emberek írnak, én saját tapasztalatokat írok le!)

Királypiton(python regius)Élettér és viselkedés:A királypiton Ny-, és Közép-Afrika jellemzően szavannai környezetében található.(száraz fű, bozóterdő). A pitonok e kistestű képviselőjének zömök testalkata, erőteljesebb izomzata, keményebb pikkelyes bőre van, mint a család többi tagjának. Alapszínük barna, kékesbarna, melyet sárga árnyalatú foltok díszítenek.Békés, visszahúzódó természetű állat, melyet jellegzetes viselkedési megnyilvánulása is bizonyít – amelyről elnevezését is kapta: labdakigyó – Háborgatás, vagy veszély esetén labdaszerűen összegömbölyödik, fejét szorosan a testből kialakított gyűrűk közé rejti. Jól úsznak és a talajon meglehetősen fürgén mozognak.Hosszúságuk 1 méter körüli.

Elhelyezés:

A faj eredményes terráriumi tartásához a megfelelően kialakított tartóedény szolgálhat. Egy pár számára egy 120x100x75 centiméteres terrárium ideális. Amennyiben több állatot kívánunk tartani a méreteket természetesen növelni kell. Ne feledjük el, hogy megfelelő nagyságú terráriummal biztosítani tudjuk a valósághű, természetes környezetet. Aljzatként legalkalmasabb a virágföld-homok keveréke, de fakéreg darabok is megfelelnek (Pin-dekor). Végszükség esetén kartonpapírt is használhatunk, mely főleg a higiénikus elhelyezést biztosíthatja.

Elengedhetetlen a rejtekhely biztosítása, mely készülhet sziklából, kőlapokból, virágcserépből, vagy fakéreg oduból. Egyetlen feltételre kell csupán ügyelnünk: az üreg méretére. A búvóhely nyílása akkora legyen, hogy a kígyó éppen beférjen rajta.

Napközben a levegő hőmérséklete 28-30 °C-nk kell lennie. A napozóhelyen 2-3 °C-kal több, míg a terrárium hűvösebb régióiban 20-25 °C. Ezt az ingadozást az állat minden különösebb probléma nélkül elviseli. Éjszakára a hőmérséklet lecsökkenhet 18-20 C-ra. Bár a teljes spektrumot átfogó fény nem szükséges az állat számára, mégis ez a legelőnyösebb. (Javaslom a Repti-San típusú fénycsövek alkalmazását, melynek UV tartományban leadott sugárzása kitűnő). A megvilágítás időtartama nyáron 14 óra, télen 9 óra naponta. Friss, tiszta víznek mindig kell lennie a terráriumban. Az edény mélysége és nagysága az állat méretéhez igazodjon. Úgy tapasztaltam, hogy a királypitonok néha szeretnek hosszú időt tölteni a vízben, ha az nem túlságosan meleg. (Főleg vedlés előtt, illetve külső élősködők esetén.)

Táplálás:

Igaz, hogy néhány példány táplálása meglehetősen nehéz feladat, sőt egyes esetekben lehetetlen, (főleg idős, vadbefogott állatokról lehet szó) ám elegendő rejtekhely megléte esetén sokkal kevesebb problémát okoz. A vásárlás után legjobb 1-2 hetet várni, míg a piton megszokja új környezetét, akklimatizálódik. A fiatal példányok ezen időszak letelte után általában gond nélkül elfogadják a felkínált táplálékot. Három-négynaponta etessük őket, míg az idősebb állatokat elegendő 1-2 hetente egérrel, növendék patkánnyal megkínálni. Én a növendék kígyóknak minden harmadik etetésnél vitamin-ásványianyag keveréket is adok. A többi kígyófajnál gyakran alkalmazott mesterséges táplálás a királypitonnál nem jár eredménnyel, sőt csak megnöveli a beszoktatás idejét. Ezen kívül az állandó zaklatás hatására kialakult stressz miatt, gyakorlatilag felborul az emésztési folyamat, ezáltal éppen ellenkező eredményt érhetünk el, azaz a kígyó súlya csökkenni fog.

Nemi jelleg, tenyésztés:

A királypitonokat 3 éves koruk után érdemes megpróbálni szaporítani. A nőstény egyedek testalkata zömök, farki részük rövid, a kloakatól hirtelen vékonyodik el. Ám egyedüli 100%-os biztonságot adó eredményt csak szexáló pálca segítségével kaphatunk. A tenyésztésre alkalmas állatok teltek, jó kondícióban legyenek.

A párzási kedv növeléséhez, illetve a szaporodás sikeréhez elengedhetetlen az állatok pihentetése. Ez azt jelenti, hogy december hónaptól a terrárium hőmérsékletét fokozatosan csökkentsük le 15 C-ra, és amennyire lehetséges tartsuk szárazon. (Az itatóedényt viszont hagyjuk bent.) Ezeket a feltételeket március végéig tartsuk fent. Ebben az időszakban kevesebbszer etessünk. Március végétől a hőmérsékletet, és a páratartalmat fokozatosan emeljük fel a normál értékekre, és intenzíven tápláljuk állatunkat. Ha nem figyelhettük meg a porosodást, ám egy idő után a nőstény tartózkodik a táplálék felvételtől, valószínűleg hamarosan bekövetkezik a tojásrakás. Ezt megelőzően 5-6 nappal már jól kivehetők a tojások alakja a kígyóban. Ekkor egy tojatóládát kell elhelyeznünk a terráriumban. A “fészket” úgy alakítsuk ki, hogy a bejárata és nagysága elegendő legyen a nőstény számára. a ládába tegyünk Spagnum mohát 5-10 cm vastagságban. Közben a páratartalmat 90-100%-ra, a hőmérsékletet 31-33 °C-ra emeljük fel. A lerakott tojások száma és mérete függ a nőstények korától, méretétől, általában 6 darab. Ajánlom, hogy a tojásokat vegyük ki és inkubátorban keltsük. A meddő tojások rövid időn belül elszíneződnek (elsárgulnak), vagy bepenészednek. A keltetés ideje alatt a páratartalmat 85-90%-on, a hőmérsékletet pedig 30-33 °C-on tartsuk. A kelési idő 59-65 nap.

A kikelt, fiatal állatokat helyezzük el egyenként műanyag dobozokba, melybe előzőleg vizesedényt és búvóhelyet tegyünk. 10-15 nap elteltével (első vedlés után) megkísérelhetjük etetésüket szopós egérrel. A kis királypitonok felnevelése nem okoz nehézséget. A nyugat-európai kereskedésekben jelenleg megvásárolható különböző mintázatú és színezetű mutációk száma jelentős, szinte csak tenyésztésből származnak. (Például aranysávos, albínó stb.)

Viselkedés: Nagyon nyugodt állatok, habár néha tudnak hisztizni, a terráriumban kemények, nálam volt hogy párszor adott egy pofont az üvegnek, de amikor már kézben volt egyáltalán nem harapott, elég sok királypitonnal volt már dolgom és egy harapást sem tőlük szereztem, (nem jelenti azt hogy nem is fogok).Tudnak hisztizni, én tényleg csak úgy tudom jellemezni őket mint egy olyan ember akinek szeretre van szüksége, feltünési mánia, addig kemények még nem foglalkoznak velük, amint kézben vannak egyből nyugisak!

(Minden állatnak van személyisége, ezért nem minden egyedre jellemző az amit én, vagy a nálam sokkal nagyobb emberek írnak, én saját tapasztalatokat írok le!)

A királypiton a Washingtoni Egyezmény védett fajainak listáján szerepel. Eladásához, tartásához megfelelő engedély szükséges. (CITES)

 

Szivárványos boa- Epicrates cenchria maura


A Boa constrictor mellett, a másik népszerű óriáskígyófaj a szivárványos Boa.Népszerűségét elsősorban olcsóságának köszönheti.A fiatal példányok rendkívül rajzolatosak, ez a színezet sajnos a kor előrehaladtával elhalványodik, és a test egyöntetű világos barna színt vesz fel.Vannak felnőtt példányok melynek a test oldalán jó néhány sötét folt fellelhető.

Könnyen tartható óriáskígyók, melyek kezdetben megszületésük után kapkodósak, de a növekedést követően egyre nyugodtabbá válnak.Kellő foglalkozás mellett teljesen kezessé válnak.A hímek és a nőstények átlagosan 1.5-1.7 méterre nőnek.Elevenszülő óriáskígyók, a nőstények méretüktől függően 10-20 kis kígyót hoznak a világra.

Viselkedés:Tökéletes állat kezdésre, szerintem.Tőlük soha nem kaptam egy sziszegést, egy csapást, egy harapást, semmit,mindig nagyon kezes állatok voltak, és bevallom, volt hogy nem vettem ki minden nap őket, és ennek dacára is megmaradtak nagyon nyugodt állatnak!

 (Minden állatnak van személyisége, ezért nem minden egyedre jellemző az amit én, vagy a nálam sokkal nagyobb emberek írnak, én saját tapasztalatokat írok le!)

E faj nem tartozik a veszélyes állat kategóriába!


Tigrispiton(Python molurus bivittatus)

Dél Ázsia lakója, nagy testű óriáskígyófaj, 5-7 méterre nő.Fogságban átlagosan 4-5 méterre nőnek.

 A Washingtoni Egyezmény B függelékébe sorolt faj!

Veszélyes állatnak minősül a törvény alapján, ezért tartásához engedély szükséges.

Az állat magányos lény. Nagyjából fákon él. A piton úgy mászik fára, hogy rátekeredik a törzsére és pikkelyeivel kapaszkodik belé. Aztán ráfonódik egy ágraés addig függ ott, amíg észrevesz egy alatta járó áldozatot. Tápláléka kis emlősállatok, szarvasok, disznók és majmok. Áldozatát szorítás által öli meg. Becslések szerint a tigrispiton maximum 40 évig él, de fogságban tartva több évig is elélhet és a hossza is nagyobb lehet úgy.

Az ivarérettséget 3 éves korban éri el. A nőstény 60-100 tojást rak. Kora előrehaladtával egyre több tojás kerül a fészekaljba. A nőstény a tojások köré tekeredik, az ideális költési hőmérséklet 36 °C. Ha ez alá csökken a hőmérséklet, akkor az anyapiton képes a fészket felmelegíteni akár 7 °C-kal. A kis pitonok 60-80 nap múlva kelnek ki.

Hatalmas terráriumot igényel,gyakorlatilag egy egész szobát,nagy,massziv és könnyen takaritható medencével.

Viselkedés:Rendszeres foglalkozással,szelid állatok lehetnek,de egy ekkora kigyónál mindig figyelni kell,mivel egy vagy talán kettő felnőtt ember is kevés ha véletlen rosszra fordulnak a dolgok!Nagyon szeretnek ők is keménykedni, egészen addig még az akció mezejére nem kerülnek!Volt rá példa nálam hogy a gépem kapott egy nagy pofont a hímtől, nagyon szeretnek fújni, jó hangosan.Ajánlatos kivenni őket kampóval, és utána kézbe, mert eddig én ahányszor egyből kézzel akartam kivenni, megugrottak, de amikor kampózok akkor semmi baj nincs, persze itt sem nem jelenti azt hogy nem is lesz!

(Minden állatnak van személyisége, ezért nem minden egyedre jellemző az amit én, vagy a nálam sokkal nagyobb emberek írnak, én saját tapasztalatokat írok le!)

Zöld fapiton (Chondropython viridis)


Teste smaragd- vagy lombzöld, hátán sárgás vagy fehéres, esetenként kékkel szegett. Feje teteje és oldala is hasonló színű, zöldes fölső ajakpajzsokkal. A szem pupillája függőlegesen hasított rés. A kívül levő fogak feltűnően nagyok, hogy még a madarakat is biztosan elfoghassa. Kifejlettkori mérete 150-180cm.
A falakó piton szinte mindenben – külalakban és életmódban- lemásolta Dél-Amerikában honos távoli rokonát, a falakó boát ( Corallus caninus). Azért vannak jelentős különbségek; A boákra jellemző hőérzékelő gödrök ennél a pitonnál csak a felső ajakpajzsokon láthatóak valamint a falakó boa elevenszülő, míg a piton tojásrakó.

A hímek udvarlása majd az azt követő párzás után 110-120 nappal később rakja le a nőstény 8-12 db fehér színű tojását. A pitonfélékre jellemzően a nőstény a tojások köré tekeredve “kotlik”. A fiatal kígyók 55-65 nap alatt bújnak ki, a 28-30 centiméter hosszúságúak.. Színezetük egyáltalán nem hasonlít szüleikéhez. Életük első 6-8 hónapjában citromsárga, narancssárga, vagy vörösesbarna tónusúak, és csak 1,5-2 évesen változnak át zöld színűre.

Nem tartoznak a veszélyes kategóriába!

Viselkedés:Velük nekem személyesen nem volt még dolgom,de mindent hallottam róluk,volt olyan jellemzés is hogy menstruálnak, ez annyit tesz egyik nap kezesek, másik nap meg harapnak.Folyamatos foglalkozással állítólag kicsit nyugisabbak.De ettől eltekintve,nem szeretnek az emberek közelébe kerülni,ha valaki kézbe akarja venni őket általában harapások sorozata éri,és folytatva a többi védekezési szokásait, ami nekem rosszabb mint egy harapás!

Sárga anakonda(Eunectes notaeus)

Ez a lap egy ellenőrzött változatarészletek megjelenítése/elrejtése
Two-yellow-anacondas-head-detail

 

A zöld anakondánál kisebb,ám természete és a testalkata ugyanaz mint a nagy testvérnek,általában harapós,NAGYON!A nem szelidithető meg az erős kifejezés,vann
ak kivételek,de én speciel nem tudok olyan állatról ami annyira kezes lenne.
Brazília,Argentína lassú folyású folyóiban él.A szinezete nagyon szép,alapszine élénk sárga,vagy zöldessárga,és ezen sötét foltok vannak.A mérete 2,5-3méter körül van,egy kapitális nőstény esetében talán 4 méter.Elevenszülő általában 10-20 között van az újszülöttek száma.Életének nagy részét általában vizben tölti,de ő megteheti hogy akár fákra is felkapaszko
dik,mert tömege nem akkora mint a zöld anakondának,és hatékony vadász a szárazföldön is,általában éjszaka indul vadászatra.Halakat,kissebb emlősöket,madarakat kapnak el.
A sárga anakonda nagyon kedvelt terráriumi állat,a kérdés miért?Nem tudni,valószinű azért érdekes mert a természetes vadsága megmarad,ritka az az egyed ami kezes lesz,és izgalmas az egész foglalkozás vele,ez az én véleményem.
A terráriumot úgy rendezzük be hogy legyen egy hatalmas medence is,amiben az állat kényelmesen elfér,és rengeteg ágat kell betenni,általában kihasználják.Érzékenyek a klimára,a száraz klímával kilehet nyírni őket,nagyon könnyen.
Viselkedés: én személy szerint a végére nagyon nem szerettem, tudtam hogy harap, de hogy ennyit, az már kemény volt, már csak amikor a zsákból kivettem harapások sorozata ért.De egy ilyen harapós állat esetében, ő rosszabbul jár mint mi, persze a végén ennek is mi isszuk meg a levét.Az állatnak ez egy hatalmas stressz, aminek általában az eredménye az hogy az állat elhullik, mivel harapni harap, de enni nem igazán fog.Nagyon sok időt kell ez után hagyni neki hogy kicsit nyugodtabb legyen, és pár hét vagy inkább pár hónap után az állat hajlandó lesz elfogadni az ételt.Én nem tudom alátámasztani azt náluk hogy folyamatos foglalkozással minden rendben lesz, inkább csak azt tanácsolom hogy a lehető legkevesebb alkalommal érjünk hozzájuk.Gyönyörű állatok, de tisztes távolságból.Persze mindig vannak kivételek, láttam már pár képet ahol teljesen nyugodt anakondával pózerkodnak.
(Minden állatnak van személyisége, ezért nem minden egyedre jellemző az amit én, vagy a nálam sokkal nagyobb emberek írnak, én saját tapasztalatokat írok le!)

Kockás piton

(Python reticulatus)

 

1383414_513252592102360_1406846547_n

Megjelenés:a világ legnagyobb kígyói közé sorolhatjuk őket, a kockás piton a leghosszabb akár 9méter is lehet, a zöld anakonda a legnagyobb tömegű óriás, akár 200kg is lehet, persze vannak feltevések hogy láttak már 11méteres anakondát is, és a leghosszabb kockás az csupán 8,7méter volt.Ez a két kigyó örökké harcolni fog a világ legnagyobb kigyója címért.Az állatkertekben a mintázata nagyon élénknek tűnhet, de a természetben az avarban meglapulva egy állat számára eléggé észrevehetetlen.

Előfordulás:Délkelet-Ázsia

Szaporodás:a kockás piton is tojásrakó, 15-80tojást rakhat egy fészekbe, 30-33 fokon a kicsik 80-90nap alatt kelnek ki, méretük megütheti a 60cm-t is! 

Viselkedés: változó vérmérsékletű állatok, én azt veszem észre hogy nagyon nehezésre esik megtűrni amikor fogdossák, habár harapni ő sem harapott még, de a guszustalan védekezési módszereket ő is nagyon szivesen használja,kezdve azzal hogy szépen elkapja a cifrafosás(elnézést a kifejezésért de nem találok rá jobb szavat,amikor tényleg ezt csinálja) és ha nem vigyázok akkor a szőnyegemre is jutna belőle, vagy ami rosszabb a falamra, persze azt mondták erről idővel leszokik.Várom azt az időt!De rosszabbra számitottam, mindenki olyannal jött hogy harap, meg bolond.Szerintem csak inkább ilyen emós figurák a kockások, jobban szeretnek egyedül a sarokban lenni, és néha néha enni, de kerülik az embert.Persze nem mondom, ha a kezemet párszor elhúzom előtte biztos megharapna, mert csapott már párszor.Nála is tudom azt mondani hogy folyamatos foglalkozással kaphatunk egy nyugodt állatot, de azért nála is legyünk résen!Ami engem ledöbbentett, hogy egyszerűen brutális a növekedési ütem,a metabolizmus nagyon gyors, és egy bébit ha tényleg rendszeresen etetünk, egy év után magunk is csodálkozni fogunk a változáson!

(Minden állatnak van személyisége, ezért nem minden egyedre jellemző az amit én, vagy a nálam sokkal nagyobb emberek írnak, én saját tapasztalatokat írok le!)

Reklámok

Óriáskigyók” bejegyzéshez ozzászólás

 1. I seldom comment, but i did a few searching and wound
  up here Óriáskigyók | Richie hüllős lapja. And I actually do have 2 questions
  for you if you do not mind. Could it be just
  me or does it seem like some of these remarks appear like they
  are coming from brain dead individuals? 😛 And,
  if you are posting on other places, I would like to
  keep up with anything fresh you have to post.
  Could you list of every one of all your public sites like your
  linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  • Kedves Blanka
   Az boák elevenszülők, és az anakonda is a boafélékhez tartozik, a boák természete általában nyugodtabb mint a pitonoké, a pitonok pedig tojásrakó hüllők. 🙂 Csak ez a 2 család van.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s